Lelki támogatás

Kiemelt témák

Lélekápolás

Lélekápolás

Pál Ferenc: Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak?

A vágyak tönkre tehetnek minket, de fel is tárhatják életünk értelmét, csak tegyük fel a kérdést: biztosan jó lenne, ha megvalósulnának?

Tovább
Lélekápolás

A művészet gyógyító ereje

Számos lehetőség kínálkozik a lelki sérülések enyhítésére vagy épp a mentális fejlődés elősegítésére. Rovatunkban ezúttal egy zene-, egy vizuális- és egy táncterapeutát kértünk arra, hogy röviden mutassa be szakterületének jellegzetességeit.

Tovább
Lélekápolás

Az alkotás gyógyító ereje

A művészetterápia – a nevével ellentétben – nem gyönyörködtetés céljából jött létre. Nincs szükség hozzá tehetségre vagy kreativitásra, csupán motivációra, hiszen önismeret szerzésre és személyiségfejlesztésre is tökéletes – vallja Szilágyi Heléna, a JóLÉlek Alapítvány pszichológusa, aki munkája során gyakran ötvözi a relaxációs és művészetterápiás elemeket.

Tovább

Keresztény szemmel

Keresztény szemmel

Nemeshegyi Péter S.J.: A szellemi értékek megbecsülése

Az ember célja nem az, hogy birtokoljon, hanem az, hogy – Fromm-i értelemben – legyen, vagyis önzetlen szeretettel egyesüljön valamivel vagy valakivel. Ennek eléréséhez szükség van a szellemi értékek megbecsülésére.

Tovább
Keresztény szemmel

Nemeshegyi Péter S.J.: Birtokolni vagy lenni

(…) A neves amerikai pszichológus, Erich Fromm egyik neves művének címe: To Have or to Be: Birtokolni vagy lenni. Szerinte korunk nagy tévedése, hogy az emberek birtoktárgyak halmozásával próbálnak boldoggá lenni. Ez azonban nem sikerül nekik. 

Tovább
Keresztény szemmel

Várakozás – türelem – készület

Karácsony közeledtével a várakozás hangulata mindannyiunkat valamiképp elér. Hosszú a készület- ádventben négy gyertyát is gyújtunk a koszorún, mire beköszönt az ünnep. 

Tovább

Betegágynál

Betegágynál

Vágyaink formáló ereje

Év elején sokak kedvelt, szinte rituális tevékenysége a tervezés, újra-tervezés. Az év végi áttekintések után következnek az újévi fogadalmak. Vágyaink, céljaink átgondolása jövőt formáló erővé válhat - Dr. Bakos Gergely filozófussal beszélgettünk.

 

Tovább
Betegágynál

Interjú az aktív idősödésről

Tróbert Anett az idősek ügyének elkötelezett szakembere, sok munkatapasztalattal, az ellátó rendszer átfogó ismeretével, és nagy nagy szeretettel, ami minden gondolatát valóban ajándékká teszi mindazoknak, akikkel kapcsolatba kerül, legyen szó akár magukról az idősekről, akár az őket gondozókról vagy a kollégákról – az idősellátásban dolgozó szakemberek képzéséről és továbbképzéséről, illetve az idősügy szakmapolitikai képviseletéről. Az interjúban az aktív idősödésről osztja meg velünk gondolatait, tapasztalatait.

 

Tovább
Betegágynál

Adományként élem meg a mindennapokat - Interjú Burger Barna fotográfussal

Nem vagyok lépcsőházi gondolkodó típus, de már a hazafelé tartó vonaton ültem, amikor eszembe jutott a legkézenfekvőbb kérdés, amit nem tettem fel Barnának. Tudniillik azt, hogyan viseli a kiszolgáltatottságot. Óbudáig azon morfondíroztam, hogy miért nem, meg hogy majd felhívom, és mint Columbo, mondom neki, hogy lenne itt még egy apróság.

Tovább

Művészet

Művészet

Ady Endre: Örök vágy

Ha ellobog majd ifju lángom, Ha majd zokogni sem tudok S a sok, rommá verődött álmon Dermedten összeroskadok, Vajon a nyugvás tompa kínját Érezni nem lesz oly nehéz? Vagy vágyón ...

Tovább
Művészet

József Attila: Érik a fény

Megrázhatom fáimat, már közelednek testvéreim. Ívlámpák vagyunk egymás szívei fölött, a kicsi madarakat látod-e vállainkon? Mi vagyunk azok és szelíd ...

Tovább
Művészet

Weöres Sándor: Szembe-fordított tükrök

Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned. Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, ...

Tovább

Ajánló

Ajánló

Vágyaink: szárnyak vagy börtönfalak? - Illúziók, szenvedélyek, függőségek

A keleti szemlélet szerint az ember végső célja és valódi boldogságának forrása a vágynélküliség, a vágymentesség állapota. A nyugati ember ezzel ...

Tovább
Ajánló

Lélekgyógyítók a Kilátóban

„Ha az embereknek el akarjuk vinni az evangéliumot, akkor őket meg kell tudni szólítani” – vallja Varga Kapisztrán, ferences szerzetes, a Kilátó – Ferences Mentálhigiénés és Lelkigondozói Szolgálat alapító vezetője.

 

Tovább
Ajánló

Gyémánt szeretetből

Bálint gazda a „világítótoronyról”, a háláról és keserédes életéről

 

Tovább

További szolgáltatásaink

Máltai Szeretetszolgálat

Ápolási feladatok

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Szolgáltatási térkép

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Lelki támogatás

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Életmód és táplálkozás

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Gondozási tanácsadás

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Jogi tanácsadás

Tovább