Lelki támogatás

Kiemelt témák

Lélekápolás

Lélekápolás

Egyszerűség és egészség II. – a mértékletességről és a mértéktelenségről

Az élet alappilérei meghatározóak egészségünk megőrzésében, mind a testi egészség, mind a lelki egészség vonatkozásában. Ezeket vettük sorra a galenoszi felosztás alapján, az előző írásban (Egyszerűség és egészség).

Tovább
Lélekápolás

Egyszerűség és egészség

Eszembe jutnak a nagymamámnál töltött idők, még gyerekkoromból, a falusi élet minden egyszerűségével. Mindennek megvolt a maga ideje. Az állatok ellátásának, a termés betakarításának, a vasárnapi nyugalomnak (és húsételnek). Az egyszerű, dolgos hétköznapok, az azok sorából kiemelkedő ünnepek megadták az élet ritmusát.

Tovább
Lélekápolás

A kiégés és a hatékony segítségnyújtás

A kiégés olyan kimerültség, amit nem lehet kipihenni.  Lassan alakul ki, oka, hogy túlerőltető célok felmorzsolják az ember testi-lelki erejét. Minél korábbi stádiumában ismerjük fel, annál könnyebb a kilábalás.

Tovább

Keresztény szemmel

Keresztény szemmel

Amikor kimerülés fenyeget

…így szóltak hozzá: „Mindenki téged keres.” (Mk 1,37)

Tovább
Keresztény szemmel

Hans Rotter: Hit és gyógyulás.

Hans Rotter insbrucki kórházlelkész, jezsuita erkölcsteológus alábbi – az Embertárs folyóiratban közölt – írásában a hit gyógyító erejéről elmélkedik a testet és lelket egységnek felfogó bibliai emberképből kiindulva. 

Tovább
Keresztény szemmel

Képmás a családban

„Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinak és nőnek teremtette őket.” (Ter 1,27) Ha ennek az igének a szem előtt tartásával ...

Tovább

Betegágynál

Betegágynál

Azt látom, hogy mindig van megoldás

Még harmincéves sem volt, amikor progresszív izomelváltozást állapított meg az orvos. A baljós jövő ellenére teljes életet élt Dezsőné dr. Zemplényi Veronika, aki betegsége ellenére mindig dolgozott, felnevelt két gyermeket, és noha ma már – 74 évesen – tolószékben közlekedik, megőrizte lelki egészségét, gondot fordít edzettségére. Interjúnkban a többi között arra is választ keresünk, minek köszönheti, hogy példát vehetünk róla.

Tovább
Betegágynál

Interjú Piroskával

Piroska – nevezzük így, hiszen az interjú anonim módon készült – középkorú, kedves, mosolygós, békét sugárzó nő, feleség, egy kisgyermek édesanyja, hivatása szerint ápolónő.  Egy súlyos betegség után - mely akár végzetes kimenetelű is lehetett volna – építette fel újra az életét, egészségét. A betegségével való megküzdésről, erőforrásairól, felállásáról vall ebben az interjúban.

Tovább
Betegágynál

Egység lélekben és testben

A Szécsényi Ferences Rendház házfőnöke Portik-Lukács Lóránd. Az Erdélyből érkezett harminc esztendős szerzetesre egyaránt hárul a plébániai lelkipásztorkodás, a rendi nevelés és kulturális tevékenység. A szécsényi rendházat egy éve vezeti, figyelme kiterjed arra is, hogy az ott élő szerzetesek testileg-lelkileg egészségesek legyenek. Mindemellett a Magyar Katolikus Papok Labdarúgó Csapatának játékosa. Lóránd testvér a beteget ápolók egészségmegőrzéséről is szól.

Tovább

Művészet

Művészet

Aranyosi Ervin: Légy egy a világgal!

Térben és időben egy vagy a világgal,  lassan növő fűvel, békés pálmaággal.  Egy vagy Teremtőddel, egy vagy önmagaddal,  egy a mindenséggel - a múló ...

Tovább
Művészet

A füvek és a hit ereje

Nagyregény a gyógyítással ajándékozó orvosról

Tovább
Művészet

Weöres Sándor: Meztelenség

   A teljességet elérni végtelenül könnyű és végtelenül nehéz. Oly könnyű és oly nehéz, mint ezt a három szót kimondani hazugság és öncsalás ...

Tovább

Ajánló

Ajánló

Ajánló: Lourdes

Jessica Hausner filmje egy lourdes-i zarándokút történetét meséli el. A zarándokok között akadnak egészségesek és gyógyulást remélők, akik a spirituális ...

Tovább
Ajánló

Szerelmem, Szarajevó: vajúdásból születő irgalom

Nem tudom, létezik-e az, amit a köznyelv úgy mond, hogy „a sors igazságtalansága”. Úgy gondolom, minden igazságtalanság mögött ember vagy emberek vannak. Jók és ...

Tovább
Ajánló

A szív bajnokai

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű. A hajléktalan fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít. Senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor a kis S.J. összebarátkozik vele, Leigh Anne (Sandra Bullock) felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza, és még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

forrás: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-sziv-bajnokai-the-blind-side/movie-107860

Tovább

További szolgáltatásaink

Máltai Szeretetszolgálat

Ápolási feladatok

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Szolgáltatási térkép

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Lelki támogatás

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Életmód és táplálkozás

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Gondozási tanácsadás

Tovább
Máltai Szeretetszolgálat

Jogi tanácsadás

Tovább