Életmód és táplálkozás

A stressz és a táplálkozás
Cikkek

A stressz és a táplálkozás

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. A tartósan fennálló stressz komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét.

Tovább
A dietetikus szerepe az otthonápolásban
Cikkek

A dietetikus szerepe az otthonápolásban

A dietetikus szerepe az otthonápolásban Hartmann Eszter, dietetikus „Extrém betegség kezelésére extrém kezelési módok szükségesek.”       ...

Tovább
A magyar konyha alapanyagai és eljárásai az egészséges táplálkozás jegyében 2. rész Zöldségek és főzelékfélék
Cikkek

A magyar konyha alapanyagai és eljárásai az egészséges táplálkozás jegyében 2. rész Zöldségek és főzelékfélék

A hazánkban termesztett kb. 40 féle zöldségféle beltartalma hasonló, legnagyobb részüket (kb. 80–95%-át) a víztartalom tölti ki. A nagy víztartalmuk elősegítheti egyes vízben oldódó tápanyagaink felvételét is. Főleg a fiatal zöldségfélék víztartalma nagyobb.

Tovább
Egészséges táplálkozás és étrend-kiegészítők
Cikkek

Egészséges táplálkozás és étrend-kiegészítők

Bizonyára mindenki számára ismert fogalom az étrend-kiegészítő, helytelenül használva, ám szintén ismerten a táplálék-kiegészítő. A magyar lakosság nagy része, utasításra vagy saját megfontolásból például a téli időszakban gondoskodik a vélt vagy esetleg valós vitamin- és ásványianyag-hiányról.

Tovább
Divatos étrendek - Az északi diéta szakemberszemmel
Cikkek

Divatos étrendek - Az északi diéta szakemberszemmel

A hagyományos, kiegyensúlyozott északi diéta összefügg a kisebb halálozási aránnyal, mutatták ki egy dán kohorsz vizsgálat során, melyet a Danish Cancer Society kutatói ...

Tovább
Alapélelmiszerek szakemberszemmel: a kenyér
Cikkek

Alapélelmiszerek szakemberszemmel: a kenyér

A gabonafélék ősidők óta az emberi táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak. Számos mítosz és babona kötődik a kenyérfogyasztáshoz, a kenyérhez. ...

Tovább

Kiemelt témák

Receptkereső

Gyakran ismételt kérdések

Infarktusos betegek eseten mennyire javasolt a himalajai so fogyasztasa?

Alapvetően szívbetegeknek, így az infarktuson átesett betegeknek nem javasolt a túlzott nátrium-fogyasztás (a javasolt napi 2000 mg nátrium, ami 5 g konyhasónak felel meg), a himalajai só és a hagyományos konyhasó között e tekintetben viszont nincs különbség. Napi szintű fogyasztásra valamilyen csökkentett nátriumtartalmú só javasolt.

89 éves édesanyámat ápolom, aki mozgáskorlátozott. A térdei eldeformálódtak, nagyon nehezen mozog. Két csigolyája összeroppant, a dereka is nagyon fáj. Tehát járni és ülni is egyre kevésbé tud, alig van mozgás. Erős fájdalomcsillapítókat kap, elég sok gyógyszert szed. Életében már legalább 20-25-ször volt nyombélfekélye. Az epéje is gyenge, érzékeny. Sajnos 85 kg, ami még nehezebbé teszi a mozgást. Szeretne kicsit lefogyni, de nem merek nála fogyókúrát alkalmazni.Hol kaphatnék segítséget ahhoz, hogy megfelelő étrendet állítsak neki össze, mellyel nem éhezik, de a súlyából tudna leadni valamennyit? Olyan étrendet, melyben nincs nyers zöldség, zsíros alkotórész, szinte semmilyen fűszer, tej, tea - ezeket nem bírja.

Sajnos a kérdése nagyon komplex, így interneten keresztül nem lehet pontos és egyénre szabott választ adni, javaslom, hogy - amennyiben lehetséges - mindenképpen keresennek fel egy dietetikai szakrendelést valamelyik járóbeteg-ellátó intézményben. Mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy ebben az életkorban a fogyás nagy veszélyekkel is járhat, különösen epebántalmak esetén, még fiatalabb szervezetet is megviseli, időseket különösen. Komolyabb fogyókúrát csak orvos felügyelete mellett ajánlott ilyen esetben végezni, és csak akkor ha a fogyás valóban javítaná az édesanyja életminőségét. Az egészséges táplálkozásra viszont érdemes odafigyelni, néhány kg-tól általában már így is meg lehet szabadulni. Az epebántalmak és a fekély esetében is célszerű sok párolt, főtt zöldséggel, gyümölccsel próbálkozni, pl. almával, tökkel, hámozott cukkínivel, párolt gabonákkal, kásafélékkel, különösen a zabpehely és a köles javasolt, ugyanakkor érdemes a cukrokat és a túlzott szénhidrátbevitelt kerülni. Az időskori szervezetnek nagy a fehérjeigénye is, ezért zsírszegény tejtermékekkel, túróval, sovány húsokkal ezt fedezni kell. Az étrend összeállításánál célszerű az ételek energiatartalmát kiszámolni - legalább megközelítőleg, ami ne lépje túl a napi 1500 kcal-t. Az oldalon található receptgyűjtemény ehhez segítségül szolgál.

Szeretném megkérdezni, hogy vérhigitó mellett milyen ételt nem lehet fogyasztani? Lehet-e enni laska és csiperkegombát, harcsát? Fogyasztható-e menta, citromfű, rooibos (vörös tea), zsálya, kakukkfű, utifű, utifű maghéj, szőlőmagliszt, zab, lenmag, amaránt, kovaföld?

Nem minden típusú vérhigító hatását befolyásolja a táplálkozás, de a leggyakrabban használt szájon át szedhető típus hatását, a Syncumar-ét igen. Ebben az esetben a nagy K-vitamin tartalmú ételeket nem szabad túlzott mennyiségben/gyakran fogyasztani. Nagyon kis K-vitamintartalmú ételek (nem befolyásolja a Syncumar hatását): húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej Közepes K-vitamintartalmú ételek (normál mennyiségben fogyasztható): vaj, étolaj, gyökérzöldségek, gombafélék, uborka, zöldbab, alma, narancs, paradicsom, paprika (utóbbi kettő lehet nagy k-vitamintartalmú is fajtától függően) Nagy K-vitamintartalmú ételek (csak kis mennyiségben, ritkán fogyasztható): tojás, máj, saláta, spenót, zöld leveles zöldségek (pl. mángold), karfiol, málna, eper, brokkoli, káposzta, zöld tea Természetesen ezeket sem tilos enni, de a nagyobb K-vitamintartalom miatt max. 10 dkg/nap mennyiségben és ne együtt fogyasztva másik nagy K-vitamintartalmúval. A konkrét ételekkel kapcsolatban: a gombaféléket kis mennyiségben szabad, a halak nem esnek korlátozás alá, valamint a zab sem, a többi felsorolt élelmiszer pedig kis mennyiségben kerül általában fogyasztásra, így nem kell korlátozni. A leggyakoribb étrendi hiba a tojás, a máj és a zöld leveles növények (spenót, brokkoli) túlfogyasztása miatt alakul ki.

Fogyaszthat-e cukorbeteg nyírfacukorral készült ételt?

Igen, fogyaszthat, de bele kell számolni a szénhidráttartalmát a napi fogyasztható szénhidrátmennyiségbe.

A brokkolis kölesrizottóhoz milyen fajta kölest javasolt használni?

A legtöbb kölesételhez, így a kölesrizottóhoz is hántolt köles használata javasolt.

Minden bejegyzés