Életmód és táplálkozás

A dietetikus szerepe az otthonápolásban
Cikkek

A dietetikus szerepe az otthonápolásban

A dietetikus szerepe az otthonápolásban Hartmann Eszter, dietetikus „Extrém betegség kezelésére extrém kezelési módok szükségesek.”       ...

Tovább
A magyar konyha alapanyagai és eljárásai az egészséges táplálkozás jegyében 2. rész Zöldségek és főzelékfélék
Cikkek

A magyar konyha alapanyagai és eljárásai az egészséges táplálkozás jegyében 2. rész Zöldségek és főzelékfélék

A hazánkban termesztett kb. 40 féle zöldségféle beltartalma hasonló, legnagyobb részüket (kb. 80–95%-át) a víztartalom tölti ki. A nagy víztartalmuk elősegítheti egyes vízben oldódó tápanyagaink felvételét is. Főleg a fiatal zöldségfélék víztartalma nagyobb.

Tovább
Egészséges táplálkozás és étrend-kiegészítők
Cikkek

Egészséges táplálkozás és étrend-kiegészítők

Bizonyára mindenki számára ismert fogalom az étrend-kiegészítő, helytelenül használva, ám szintén ismerten a táplálék-kiegészítő. A magyar lakosság nagy része, utasításra vagy saját megfontolásból például a téli időszakban gondoskodik a vélt vagy esetleg valós vitamin- és ásványianyag-hiányról.

Tovább
Az egészséges táplálkozás alapelvei
Cikkek

Az egészséges táplálkozás alapelvei

Az egészséges táplálkozásban az energia- és a tápanyagbevitel teljes mértékben megfelel az élettanilag szükséges értékeknek. Az egészséges ...

Tovább
Divatos étrendek - Az északi diéta szakemberszemmel
Cikkek

Divatos étrendek - Az északi diéta szakemberszemmel

A hagyományos, kiegyensúlyozott északi diéta összefügg a kisebb halálozási aránnyal, mutatták ki egy dán kohorsz vizsgálat során, melyet a Danish Cancer Society kutatói ...

Tovább
Alapélelmiszerek szakemberszemmel: a kenyér
Cikkek

Alapélelmiszerek szakemberszemmel: a kenyér

A gabonafélék ősidők óta az emberi táplálkozás legfontosabb elemei közé tartoznak. Számos mítosz és babona kötődik a kenyérfogyasztáshoz, a kenyérhez. ...

Tovább

Kiemelt témák

Receptkereső

Gyakran ismételt kérdések

Infarktusos betegek eseten mennyire javasolt a himalajai so fogyasztasa?

Alapvetően szívbetegeknek, így az infarktuson átesett betegeknek nem javasolt a túlzott nátrium-fogyasztás (a javasolt napi 2000 mg nátrium, ami 5 g konyhasónak felel meg), a himalajai só és a hagyományos konyhasó között e tekintetben viszont nincs különbség. Napi szintű fogyasztásra valamilyen csökkentett nátriumtartalmú só javasolt.

89 éves édesanyámat ápolom, aki mozgáskorlátozott. A térdei eldeformálódtak, nagyon nehezen mozog. Két csigolyája összeroppant, a dereka is nagyon fáj. Tehát járni és ülni is egyre kevésbé tud, alig van mozgás. Erős fájdalomcsillapítókat kap, elég sok gyógyszert szed. Életében már legalább 20-25-ször volt nyombélfekélye. Az epéje is gyenge, érzékeny. Sajnos 85 kg, ami még nehezebbé teszi a mozgást. Szeretne kicsit lefogyni, de nem merek nála fogyókúrát alkalmazni.Hol kaphatnék segítséget ahhoz, hogy megfelelő étrendet állítsak neki össze, mellyel nem éhezik, de a súlyából tudna leadni valamennyit? Olyan étrendet, melyben nincs nyers zöldség, zsíros alkotórész, szinte semmilyen fűszer, tej, tea - ezeket nem bírja.

Sajnos a kérdése nagyon komplex, így interneten keresztül nem lehet pontos és egyénre szabott választ adni, javaslom, hogy - amennyiben lehetséges - mindenképpen keresennek fel egy dietetikai szakrendelést valamelyik járóbeteg-ellátó intézményben. Mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy ebben az életkorban a fogyás nagy veszélyekkel is járhat, különösen epebántalmak esetén, még fiatalabb szervezetet is megviseli, időseket különösen. Komolyabb fogyókúrát csak orvos felügyelete mellett ajánlott ilyen esetben végezni, és csak akkor ha a fogyás valóban javítaná az édesanyja életminőségét. Az egészséges táplálkozásra viszont érdemes odafigyelni, néhány kg-tól általában már így is meg lehet szabadulni. Az epebántalmak és a fekély esetében is célszerű sok párolt, főtt zöldséggel, gyümölccsel próbálkozni, pl. almával, tökkel, hámozott cukkínivel, párolt gabonákkal, kásafélékkel, különösen a zabpehely és a köles javasolt, ugyanakkor érdemes a cukrokat és a túlzott szénhidrátbevitelt kerülni. Az időskori szervezetnek nagy a fehérjeigénye is, ezért zsírszegény tejtermékekkel, túróval, sovány húsokkal ezt fedezni kell. Az étrend összeállításánál célszerű az ételek energiatartalmát kiszámolni - legalább megközelítőleg, ami ne lépje túl a napi 1500 kcal-t. Az oldalon található receptgyűjtemény ehhez segítségül szolgál.

Szeretném megkérdezni, hogy vérhigitó mellett milyen ételt nem lehet fogyasztani? Lehet-e enni laska és csiperkegombát, harcsát? Fogyasztható-e menta, citromfű, rooibos (vörös tea), zsálya, kakukkfű, utifű, utifű maghéj, szőlőmagliszt, zab, lenmag, amaránt, kovaföld?

Nem minden típusú vérhigító hatását befolyásolja a táplálkozás, de a leggyakrabban használt szájon át szedhető típus hatását, a Syncumar-ét igen. Ebben az esetben a nagy K-vitamin tartalmú ételeket nem szabad túlzott mennyiségben/gyakran fogyasztani. Nagyon kis K-vitamintartalmú ételek (nem befolyásolja a Syncumar hatását): húsfélék, hal, kenyér, burgonya, rizs, tésztafélék, sajt, tej Közepes K-vitamintartalmú ételek (normál mennyiségben fogyasztható): vaj, étolaj, gyökérzöldségek, gombafélék, uborka, zöldbab, alma, narancs, paradicsom, paprika (utóbbi kettő lehet nagy k-vitamintartalmú is fajtától függően) Nagy K-vitamintartalmú ételek (csak kis mennyiségben, ritkán fogyasztható): tojás, máj, saláta, spenót, zöld leveles zöldségek (pl. mángold), karfiol, málna, eper, brokkoli, káposzta, zöld tea Természetesen ezeket sem tilos enni, de a nagyobb K-vitamintartalom miatt max. 10 dkg/nap mennyiségben és ne együtt fogyasztva másik nagy K-vitamintartalmúval. A konkrét ételekkel kapcsolatban: a gombaféléket kis mennyiségben szabad, a halak nem esnek korlátozás alá, valamint a zab sem, a többi felsorolt élelmiszer pedig kis mennyiségben kerül általában fogyasztásra, így nem kell korlátozni. A leggyakoribb étrendi hiba a tojás, a máj és a zöld leveles növények (spenót, brokkoli) túlfogyasztása miatt alakul ki.

Fogyaszthat-e cukorbeteg nyírfacukorral készült ételt?

Igen, fogyaszthat, de bele kell számolni a szénhidráttartalmát a napi fogyasztható szénhidrátmennyiségbe.

A brokkolis kölesrizottóhoz milyen fajta kölest javasolt használni?

A legtöbb kölesételhez, így a kölesrizottóhoz is hántolt köles használata javasolt.

Minden bejegyzés