Keresés

Lelki támogatás

A szép idősödésről

A szép idősödésről

„Igent mondani az öregségre: ez az egyetlen célszerű magatartás. Ezzel az Igennel őrizhetjük meg emberi méltóságunkat és nagyságunkat az öregedés és az öregség idején.” (Georg Moser)

Tovább
Lelki támogatás

Tanulgassunk egy kis szent derűt!

Tanulgassunk egy kis szent derűt!

Gyökössy Endre, pszichológus és református lelkész figyelme – hatvanéves korán túl – az időskor felé is fordult. Az öregkor örömei és áldásai című kötetéhez írt előszót Gyökössy Endre lánya, Székelyné Gyökössy Dóra, aki édesapjáról felidézi, „mindig azt mondta, hogy ő egy boldog öregember”. Az idősödő lelkész bölcsessége árad a könyv soraiból, és ahogy tőle megszoktuk, érzelmeinkre is ható történetek hitelesítik üzenetét, köztük az, amelyben szól a zsoltárt író öregember Istenéről, „akire rá lehet támaszkodni. Aki vele jár, benne van. Akiből él. Isten konkrét valóság az ő számára. Ez élteti és ez adja ennek a vénembernek a sugárzó, mosolygó derűt.”

Tovább
Lelki támogatás

Megöregedni? Méltósággal?

Megöregedni? Méltósággal?

Emelkedjünk új énünkbe

Homokba dugom a fejem? Hát strucc vagyok én? Úgy tűnik, igen. Mert hatvanegy évesen megpróbálom hárítani érintettségemet a webnővér e havi témájában, amely a (boldog!) időskorral foglalkozik. Úgy teszek, mintha nem tartoznék a szóban forgó generációhoz.

Tovább