A demencia nem az öregedés természetes velejárója, hanem olyan krónikus tünetegyüttes, amelyet az agy működését megváltoztató számos betegség okozhat, és amely a magasabb szellemi (kognitív) funkciók romlásával és viselkedési tünetekkel jár, végül az önellátási képességek teljes elvesztéséhez vezet. Érinti az emlékezőképességet, a gondolkodást, a helyes ítélőképességet, ezért a demenciával élők egy idő után már nem képesek gondoskodni saját maguk ellátásáról, és a betegség súlyosbodásával egyre több segítségre lesz szükségük. A demencia világszerte az egyik legfőbb oka, hogy az idős emberek gondozásra szorulnak.

A demencia nemcsak az érintett személy életét változtatja meg, hanem az őt gondozó családja, barátai életére is hatással van. Átszerveződnek a családon belüli szerepek, ez pedig
anyagilag, lelkileg, szellemileg és fizikailag is komolyan megterhel minden családtagot – ugyanis előbb-utóbb állandó felügyeletre, folyamatos segítségre szorul az, akinél jelentkeznek a szellemi leépülés tünetei.

A demenciával élő idősek gondozásában legfontosabb a nyugalom biztosítása. Fontos, hogy a demenciával élő idős lehetőleg minél tovább megszokott környezetében, régi emberi kapcsolatai közelében maradhasson. A legkisebb környezeti változás is felboríthatja egyensúlyát, az állandó környezet viszont a biztonságot jelenti a beteg számára.

A gondoskodás – amellett, hogy örömet is ad, hiszen szeretettel és törődéssel veszünk körül egy másik embert – időnként nagyon megterhelő lehet. Ráadásul minden nap új kihívásokat tartogat. Olykor nem is eszmélünk rá, hogy nap mint nap mennyit vállalunk magunkra, mivel
a változások csak lassan következnek be.

A következőkben szó lesz a várható változásokról és kihívásokról, valamint megoldási lehetőségeket javasolunk a nehéz élethelyzetekre.

A demencia a magasabb szellemi működések – kognitív funkciók – hanyatlásával és a függetlenség elvesztésével járó kórképek összefoglaló neve. Hátterében számos betegség állhat, leggyakoribb közülük az Alzheimer-kór. A betegség kezdetben az emlékezet zavarával jár, később azonban a személyiség megváltozásához és az önellátási képességek elvesztéséhez vezet. Amikor az első klinikai tünetek jelentkeznek – ez többnyire a rövid távú memória zavara –, akkor valójában már hosszú ideje zajlik az agy bizonyos területein az idegsejtek pusztulása.
Az Alzheimer-kór és egyéb demenciák közös velejárói a különböző magatartási zavarok és pszichopatológiai tünetek is. A beteg viselkedését csak akkor tudjuk megérteni, ha ismerjük a betegség jellemzőit.
Jelenleg sajnos nem ismerünk olyan terápiát, amellyel megállítható lenne az idegsejtek pusztulása. A korszerű gyógyszeres kezelés a klinikai tüneteket időlegesen javíthatja, míg a komplex terápiás lehetőségekkel elérhetjük, hogy a betegek önellátási képességét, életminőségét tartósan megőrizzük.
Kulcskérdés, hogy felismerjük azokat a tényezőket (pl. elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség), amelyek befolyásolják a demencia tünetegyüttesét, és ezekhez a megfelelő kezelési módokat válasszuk.
A korai diagnózis azért fontos, mert a szellemi hanyatlás folyamata lassítható. Megkönnyíti a kialakult és folyamatosan változó helyzethez való alkalmazkodást a gondozó család számára. Lehetőséget kínál arra, hogy a beteggel együtt felkészüljenek a későbbi, súlyosabb állapot kihívásaira.
Csak akkor van esély arra, hogy élhetőek maradjanak a hétköznapok minden érintett számára, ha a beteg és a család is fel tud készülni a várható hanyatlásra.
A kórlefolyás hosszú, így a betegség kezdetben kevéssé befolyásolja a mindennapokat. Elegendő idő áll rendelkezésre a betegséggel kapcsolatos ismeretek elsajátítására, megértésére és elfogadására. Ha felkészülünk a változásokra, ha értően alakítjuk át a beteg környezetét, akkor a demenciával hosszú évekig békében együtt lehet élni.

FONTOS!
Minél több ismerettel rendelkezünk a demenciáról, a betegség lefolyásáról, a vele járó változásokról, annál könnyebb megélni a mindennapokat.

Forrás: Kapaszkodó(k) - Gyakorlati tanácsok a demencia útvesztőjében. 7-9. oldal
Kiadó: Katolikus Szeretetszolgálat Alapítvány.

A teljes kiadvány elérhető itt: http://inda.info.hu/kiadvanyok

A kiadvány segítségével megismerheti:

• hogyan változtatja meg a demencia az egész embert;
• hogyan tudja Ön a tágabb környezet számára érthetőbbé és elfogadhatóbbá tenni ezeket a változásokat, miként segíthet a családtagoknak és a barátoknak megérteni és elfogadni a betegséget;
• miként alakíthatja otthonát biztonságos környezetté a demenciával élő személy számára;
• miként gondoskodhat a mindennapi feladatokról (étkezés, tisztálkodás, öltözködés);
• hogyan őrizheti meg saját testi és lelki egészségét a mindennapi gondoskodás során;
• hová fordulhat segítségért, milyen átmeneti vagy tartós intézményes segítségnyújtási formák léteznek a jelenlegi ellátórendszerben;
• miként tervezheti a jövőt, hogyan készülhet fel a betegség késői stádiumának kihívásaira.