Bizonyos fokú önismeretre kell szert tennünk ahhoz, hogy felfedezzük és tudatosítsuk, majd használjuk is erőforrásainkat. Ha nagyfokú stressz alatt vagyunk, krízisbe, vagy a kiégés helyzetébe kerülünk, e nélkül megoldást találni és megerősödni nem tudunk.

Az erőforrásaink valójában nem rajtunk kívül vannak, hanem bennünk lakoznak. Ezért olyan szituációkban és helyzetekben is előhívhatók, mikor magányosak vagyunk, elhagyatottnak, becsapottnak, megalázottnak, sikertelennek, vagy örök vesztesnek érezzük magunkat. Ilyenkor persze nem könnyű felismerni őket, mert „elbújnak” a problémáink mögé. Ezért akkor vagyunk képesek könnyebben használni erőforrásainkat, ha még azelőtt megismerjük és tudatosítjuk őket, mielőtt az előbb említett helyzetekbe kerülnénk. Mint azt említettük, a kiégés, stressz vagy krízis többször ismétlődhet életünkben. Ezért is fontos, hogy felvértezzük magunkat velük szemben.

            Mit is jelent az, hogy erőforrás? Olyan dolog, melyre támaszkodni tudunk, mely energiával tölt fel és ereje képes a megoldhatatlannak, megváltoztathatatlannak tűnő helyzetben továbblépésre, elfogadásra vezetni, vagy a megbocsájtás útján elindítani. Példaként hoznék néhány mindnyájunk számára ismerős, vagy már át is élt megterhelő helyzetet. Ilyen lehet egy fontos személy elvesztése pl. válás vagy halál kapcsán. Ilyen, mikor gyógyíthatatlan betegséget közölnek velünk, vagy elvesztjük a várva várt magzatot. Ezt éljük meg, ha kiraknak a munkahelyünkről, ha nyugdíjba „zavarnak”. Ha senki sem törődik velünk, ha nem fogadnak be abba a közösségbe, ahová tartozni szeretnénk, vagy ha meglopnak, kisemmiznek bennünket, esetleg természeti katasztrófát élünk meg. Mindnyájunkkal megtörténhet a fentiek közül valamelyik, vagy egymás után, de akár egy időben több is. Szerencsésnek mondhatja magát az az ember, akinek élete mentes a fájdalomtól vagy szenvedéstől. Azt hiszem ilyen a világon nincs is, ha mélyebben magunkba nézünk. A mai világ azonban nem kedvez a mélyebben magunkba nézés lehetőségének, ezért külön erőfeszítésbe kerül, hogy erre időt szakítsunk, és fellelhessük magunkban azt, amin változtatni kell és azt, ahogyan változni szeretnénk. A környezetünket megváltoztatni legtöbbször nem tudjuk, de a saját hozzáállásunkat igen; s ehhez az erősforrásaink jelentik a legnagyobb segítséget.

Szeredai Márta