A bőr szervezetünk első védelmi vonala, egyik legfontosabb szervünk, melynek súlya kb. 5 kg. Számos feladata közül, mint érzékszerv a hő, fájdalom és tapintás érzékelésére képes. Tulajdonképpen a bőr biológiai, védő feladata a test megóvása a külső behatásoktól. Három fő rétegének különböző speciális feladatai vannak. A bőr kb. 1,6−2,0 m2 felülettel biztosítja a külvilág és a belső szerveink közötti kapcsolatot. Így a külső-belső ártalmak láthatóan megmutatkoznak rajta. Egészséges életmóddal és kiegyensúlyozott táplálkozással sokat tehetünk bőrünk épségének megőrzése érdekében, hiszen bőrünkről az egész életmódunk leolvasható.
Ha egészségesen élünk, bőrünk is szép, tükrözi, hogy eleget vagyunk levegőn, elég időt tudunk szánni pihenésre, mozgásra, nem fogyasztunk túlfűszerezett, zsíros, nehéz ételeket, eszünk viszont elég gyümölcsöt, zöldséget. Az egész szervezetet rombolja, és nagyon sokat ront a bőr állapotán a dohányzás. Károsítja a kisereket, nem megfelelő a bőr oxigénellátása. A bőr sápadt lesz, petyhüdt, majd ráncos. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás sem kedvez a szépségnek. Püffedt arc, a kiserek maradandó tágulata, borvirágos orr lehet a következmény.

Mi a psoriasis?
A psoriasis (pikkelysömör) a krónikus bőrbetegségek közül a leggyakrabban előforduló, nem fertőző betegség, mely a bőrt, körmöket, nagyon ritkán a nyálkahártyát érintő elváltozás. A tünetek számos tényező (genetika, stressz, immun- és hormonrendszer kóros működése, pszichológiai tényezők, alkoholfogyasztás) együttes hatására alakulnak ki. A psoriasis mai ismereteink szerint véglegesen nem gyógyítható, azonban a tünetek csökkentésének számos módja már ismert. Lefolyását nehéz megjósolni, mivel idővel súlyosbodhatnak, enyhülhetnek, esetleg meg is szűnhetnek a tünetek. A Földön mindenhol igen elterjedt betegség, átlagosan minden ötvenedik embert érint. Hazánkban mintegy kétszázezer az érintett betegek száma. A nőket és férfiakat egyenlő mértékben betegíti meg. Minden életkorban megjelenhet, leggyakrabban 15−35 éves kor között.

Psoriasis és az étrend
Az étrend és a psoriasis kapcsolata régóta foglalkoztatja a kutatókat. Már évekkel ezelőtt megfigyelték, hogy a csökkent energiabevitel (pl. háború időszakában) és a psoriasis gyakorisága összefüggésben áll egymással. Ennek a kapcsán a kutatók fényt derítettek arra is, hogy az étrend hogyan befolyásolja a betegség lefolyását, mely étrendi tényezők szükségesek a tünetek fellángolásához illetve csökkentéséhez.
Az első legfontosabb szempont a psoriasis étrendi kezelésében az energiabevitel csökkentése. Súlyfelesleggel küzdő egyéneknél a cél az optimális testtömeg elérése. Természetesen azoknál, akiknek megfelelő az energiabevitele, vagy nincs gond a testtömegével, az étrend egyéb tényezőit kell változtatni. A testtömegcsökkentés érdekében javasolt napi energiabevitelt mérsékelni, és light, csökkentett zsírtartalmú, kevés hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek közül válogatni, az étkezéseket pedig napi négy-öt alkalomra elosztani. A fogyással nem csak a pikkelysömör tüneteit tekintve érhető el javulás, jót tesz a vérzsírszinteknek: csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet.
Kutatások alátámasztják, hogy a szakemberek által vezetett étrenddel (betegség sajátosságai szerint átalakított testtömegcsökkentő diéta) javítható a psoriasis beteg állapota, és az ezt követő vegetáriánus étrend segíthet az eredmény megtartásában.

Az étrend zsírtartalma
Az étrend másik legfontosabb szempontja a zsírbevitel csökkentése. Az étrend maximális zsírtartalma megegyezik az egészséges embereknek szóló ajánlásokkal, azonban javasolt az enyhébb megszorítás is. Nem túlsúlyos egyéneknél a zsírbevitel az egész napi elfogyasztott energiamennyiség 30%-át, míg túlsúlyos személyeknél a 25%-át teheti ki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. egy 2000 kcal energiatartalmú étrendben a napi ajánlott zsírfogyasztás 600 kcal-t tehet ki. A zsír egységnyi energiaértékét figyelembe véve (9,3 kcal) ez 6-7 evőkanálnyi olajat jelent. Azonban nem elég a javasolt zsírmennyiséget betartani, mivel psoriasisban a módosított zsírsavösszetétel alkalmazásával lehet leginkább javulást elérni. A többszörösen telítetlen zsírsavakban (ómega-3-, ómega-6-zsírsavak) gazdag élelmiszerek előnyösek (pl. tengeri halak, repceolaj, lenmagolaj, dió, olívaolaj), mert a gyulladásos folyamatok elnyomásában jelentős szerepet tulajdonítanak nekik. A tengeri halakban található ún. eikozapentaénsav (EPA) belsőleg és külsőleg alkalmazva nagymértékben csökkenti a psoriasisos betegek bőrelváltozásain a pikkelyképződést, a viszketést és a gyulladásos beszűrődést, ugyanakkor az LDL-koleszterin csökkentésével és a HDL-koleszterin növelésével a szív-ér rendszeri károsodás rizikója is mérsékelhető.
A magyar lakosság táplálkozása ómega-3-zsírsavakban szegény, így a növényi magolajokban (lenmagolajban) előforduló alfa-linolénsav és a tengeri halolajokban megtalálható többszörösen telítetlen zsírsavak (EPA, DHA) fogyasztása nagyobb mennyiségben javasolt, amelyet megfelelő nyersanyag-válogatással és az étrend-kiegészítők (halolaj kapszula, lenmagolaj készítmény) segítségével tudunk bevinni.

Szénhidrátfogyasztás és a psoriasis
A nemzetközi irodalom adatai szerint a pikkelysömör étrendjéhez hozzátartozik a nagy mennyiségű friss gyümölcs- és zöldségfogyasztás, hiszen vitamin- és ásványianyag-, valamint rosttartalmuk tekintetében nemcsak az egészséges étrendben, a psoriasis megelőzésében is van szerepük. A C-vitaminban és karotinoid-vegyületekben (béta-karotin, likopin) gazdag zöldségek, gyümölcsök (sárgarépa, paradicsom, sütőtök, sóska, brokkoli) hasznosak lehetnek.
Psoriasisban kerülendő a finomított szénhidrátokat tartalmazó élelmiszer (fehér liszt stb.), a friss péksütemény, a cukor, az édesség. Egyes kutatási eredmények szerint a gabonafélékben található fehérje (glutén) mellőzésével is csökkenthetők a tünetek.

A diéta egyéb jellemzői
Egyes pikkelysömörben élő betegeknél megfigyelték, hogy a stresszes állapot egyértelműen hozzájárul az alapbetegség romlásához. Skandináv kutatók felmérése szerint a válaszadók több mint 35%-a mondta, hogy betegsége aggodalmakkal teli, stresszes időszakban lángolt fel vagy újult ki. Bár arra nézve nincs pontos kutatási eredmény, hogy a stressz csökkentésével javulna a psoriasis állapota, mégis a betegek jelentős része hisz az efféle megoldásban.
Vitaminok közül a D-vitaminnak és származékainak van kedvező hatása a hámsejtek osztódására és érésére, mégis a zsíroldékony tulajdonságukból adódóan a túladagolás kockázatai következtében, inkább csak helyi kezelésre alkalmazzák.
A gyógyszerből és táplálkozásból adódó kölcsönhatások a pikkelysömörös betegnél nagy körültekintést igényelnek. Az étrendi kezeléshez – a komoly étrendi megszorítások és az egyéni tûrôképességbôl adódó eltérések miatt – dietetikus segítsége szükséges és indokolt, a hiányállapotok és az indokolatlan szigorítás elkerülése végett.

Élelmiszerek preferenciája psoriasisban

A psoriasis étrendi kezelésében nem ajánlott ételeket sem tilos alkalomszerűen fogyasztani, azonban gyakran és nagy mennyiségben panaszt okozhatnak. Az egyéni toleranciának nagy jelentőse van a kezelésben.

Ajánlott ételek, italok:

Nem ajánlott ételek, italok:

  • Tej, tejtermékek: zsírszegény tej, túró, joghurt, sajtok (Mozarella, Túra, Tenkes).
  • Húsok, húskészítmények: tengeri halak (makréla, lazac, hering), zsírszegény húsok (pulykamell, vadhúsok).
  • Zsiradékok: növényi olajok (olívaolaj, repceolaj, tökmagolaj).
  • Gluténmentes lisztek, hajdina, köles, rizsliszt, burgonyakeményítő, kukoricaliszt, gluténmentes tészták.
  • Folyadék: szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák.
  • Édesítőszerek.
  • Húsok: sertés-, marhahús.
  • Tej, tejtermékek: zsíros tej (2,8%-os), tejföl (20%-os), kemény, zsíros sajtok.
  • Zsiradékok: vaj, sertészsír.
  • Búzadara, búzaliszt, rozs, árpa, zab, tönkölybúza.
  • Búzából, durumbúzából készült tészták.
  • Folyadék: Tömény szeszes italok, kávé, cukrozott gyümölcskészítmények.
  • Cukor, méz.

 

Fontos, hogy akár más, gyorsan javuló betegségek is okozhatnak a pikkelysömörhöz hasonló bőrtüneteket. Sokan nem is gondolnak arra, de egyes mikrotápanyagok nagyban hozzájárulnak a bőr egészségéhez. Az alábbi tünetek előfordulásakor érdemes a hozzájuk társuló vitamin- és ásványianyag-hiányra is gondolni.

Vitamin- és nyomelemnek hiányából adódó bőrtünetek

Vitamin és ásványi anyagok

Bőrtünetek hiánya esetén

Forrás

A-vitamin

Szarusodási zavar, bőr berepedezése, ajakpír, köröm és hajzat töredezése.

Belsőségek (máj, vese), tojássárga, vaj, tej, tejtermékek, sötétzöld és mélysárga zöldségek.

B-vitamin csoport

B2-vitamin

Ajakgyulladás, ajakszárazság, skarlátvörös nyelv.

Gabonamagvakban, zöldségfélékben, sajtban, tojásban, élesztőben.

Nikotinsav

Napfénynek kitett helyeken (arc, nyak, kézhát, alkar, könyök) élesen kirajzolódó vörösesbarna színelváltozások, hámvastagodás.

Húsfélékben, zöldségben.

B6-vitamin

Dermatitis, glossitis, cheilosis (nyelv-, szájnyálkahártya-gyulladás).

Húsfélékben, májban, szójababban, gabonafélékben, zöldségfélékben.

C-vitamin

Fogínyvérzés, bőr alatti apró bevérzések, lassuló sebgyógyulás.

Gyümölcsök, zöldségek (elsősorban zöld növényekben).

Cink

Elhúzódó sebgyógyulás, bőrgyulladás.

Májban, húsokban, kagylóban, tojásban, szárazhüvelyesekben.

Vas

Sápadt bőr, korai őszülés, festékhiányos foltok megjelenése és hajhullás.

Húsokban (főleg a vörös húsok), a májban és egyéb belsőségekben, az osztrigában, és a tojássárgájában. Növényi eredetű élelmiszerek közül jó vasforrás a bab, és a dió.