Interjú Doszkocs Zsuzsanna festőművésszel

 
A karantén idején sokszor felmerült bennünk a kérdés, vajon hogyan lehet jól megélni a "bezártságot". Doszkocs Zsuzsa festőművész több mint húsz éve helyhez kötötten él, csodálatos művei által mégis elénk tárul egy tágas, Élettel teli, mozgalmas világ.

- A karantén ideje alatt a négy fal közé szorultunk, ez sokak számára új, idegen, küzdelmekkel teli állapot volt. Ön jól ismeri ezt a helyzetet, hiszen hosszú ideje így él. Hogyan fordult a festészet felé?


- Amikor gyerekként megtudtam, hogy beteg vagyok fontos volt számomra, hogy mégis aktív lehessek, ezért lettem számítógép programozó. Amikor pedig eljutottam odáig, hogy nem tudtam menni, akkor igyekeztem aktívan élni, a négy fal között is. Ezért megtanultam kötni, horgolni, hímezni, gyöngyöt fűzni, makramézni… Mindent kipróbáltam, de a legjobb és legtöbb örömet adó tevékenység a festés volt számomra. Ebben találtam meg a kiteljesedést. Az aktivitás akkor is fontos volt számomra, amikor lélegeztetőgépre kerültem a Korányiban, az intenzív osztályon és magamhoz tértem, az első kérésem az volt, hogy felülhessek. Semmit nem tudtam csinálni akkor,  csak rejtvényeket fejteni, de fontos volt, hogy tegyek valamit. A mindennapi tevékenység, és az, hogy az agyamat használhatom, nagyon fontos számomra. Ez adja meg az életem értelmét.

- Amikor elkezdett festeni, volt-e "mestere", támogatója?


- Az általánosban nagyon jó rajztanárom volt, de aztán elindultam a reál tantárgyak felé és számítógép programozónak tanultam, így nem tanultam festeni. Később egyedül, autodidakta módon tanultam meg,  könyvekből, internetről, mindenhonnan, ahonnan tudtam. Amikor kikerültem az intenzívről, kapcsolatba kerültem a Baba utcai légzésrehabilitáción egy közösséggel, ahol voltak szájjal-lábbal festő művészek, ők adtak tanácsot, például, hogy mit, mivel használjak. De igazán magamtól kellett mindenre rájönnöm. Több, mint 20 éve már, hogy lélegeztetőgépen élek, ezalatt sokféle technikát megtanulhattam. Először pasztell rajzokat készítettem, aztán akrillal festettem, mad olajjal. Nagy inspiráció számomra, hogy mindig vannak kiállításaim. Például most augusztusban is lesz egy, Szentendrén a P'Art moziban. Az idei helyzet miatt megbeszéltük, hogy nem lesz megnyitó, miattam sem, és a látogatók miatt sem. Nem szeretném, ha valaki megbetegedne. A képek viszont látogathatóak lesznek. Mivel én Szentendréről kerültem be a kórházba, nagyon fontos számomra, hogy minden évben van ott kiállításom – akik szervezik, tudják ezt.

- Összesen hány képet festett eddig?


-Hát, ötszáznál több képem van, de ebből legalább kétszáz rajz.

- Hogyan fogalmazná meg művészi hitvallását?


- Nagyon szeretem a sokféle technikát, sokféle színt, és a különböző témákat is. Mindenféle technikát kipróbáltam. Szeretem a festészetben is a szabadságot, hogy minél többet mutathatok meg magamból. Az életben annyi rossz, nem szép dolog van, hiszem, hogy a festészetben valami szépet, örömtelit, kell ábrázolnom... (Renoir után szabadon) Nem mondhatom, hogy ilyen, vagy olyan festő vagyok, mert szeretem, ha minél több témám van, sokféle festménnyel. A képek változatossága engem is boldoggá tesz, és azt hiszem azt is, aki látja. Korábban úgy voltak kiállításaim, hogy minden évben festettem, és a képeket elvittem a kiállításra. Most már eljutottam odáig, hogy minden évben legyen egy téma, amiről szólnak a képek, akár korábbi képek is. Az idei témám a vörös és fekete: három színnel dolgozom csak: fehérrel, feketével és pirossal. Érdekes, hogy mennyire változatos tud lenni egy téma így is, csak néhány színnel. A járvány is inspirált egy festményre. 

- A saját alkotásai közül melyik a legkedvesebb Önnek? Mesélne róla?


- Az a címe, hogy "Majomszeretet" majmokat ábrázol, anyát és gyermekét, ahogy átkarolják egymást, és ez annyira emberi, és szép, hogy ez a kedvencem. Ez egy régebbi képem:

Kép: Doszkocs Zsuzsa: Majomszeretet

- A beszélgetésünk elején említette, hogy az is adja az élete értelmét, hogy gondolkodhat, festhet, kifejezheti a szépet. Mit jelent az Ön számára az alkotás?


- Azért választottam azt az utat, hogy számítógép programozó legyek, és később festő, mert így megmutathatom az embereknek, hogy ilyen betegen is lehet értelme az életnek. A honlapom által, a képeim népszerűsítésével láthatják hogy milyen tartalmas életet lehet ágyhoz és szobához kötötten is élni! 

- A művészet, az alkotás képes mozgósítani a belső erőforrásainkat. Önnek sok tapasztalata van erről…
- Nagyon szeretem megtervezni előre, hogy mit fogok csinálni, milyen képeket, milyen témákat festek majd. És még annyi mindent szeretnék megcsinálni! Ez ad erőt az életemhez: a festés, a munka, az alkotás az életemben.

- Hogyan választ egy-egy témát? Hogyan szólítják meg Önt a témák? 


- Megérint minden téma, amiben szeretet van, ami pozitívan hat az ember lelkére, a színei miatt, a melegsége miatt. Számomra leginkább ez a fontos. 

- Van-e valami, amit szívesen megosztana még az Olvasókkal?


- Több, mint 20 éve élek így, bezártságban, és nagyon hálás vagyok azoknak, akik körülvesznek, ápolnak, gondoznak bennünket. Ez ad lehetőséget az életre, az alkotásra. Hálás vagyok nekik, ők a barátaink. Ebben a nehéz helyzetben is számíthatunk rájuk, jó helyen vagyunk. Szeretném megköszönni az alábbi rövid kis versemmel minden egészségügyi dolgozónak az önfeláldozó munkáját...

Köszönjük az itt lakhatást,
Féltőn óvó szakápolást,
Bánatunkban bátorítást
A szerető gondoskodást,

Soha Önnek nem felejtjük
Emlékünkben megőrizzük
Mellettünk volt segítséggel
A szerető nagy szívével  

- Mikor láthatjuk a képeit Szentendrén?


- Mivel most nem lesz megnyitó, pontosan még nem tudom, mikortól lesz megtekinthető a kiállítás, de valamikor augusztusban. Sok-sok éve, minden évben augusztusban van. Idén a P'Art Moziban lesz. Nagyon sajnálom, hogy ebben az évben én nem lehetek ott, de a képeim ott lesznek, helyettem is.


- Nagyon várjuk a Kiállítást, hírt adunk majd róla az Olvasóinknak!

Tróbert Anett

 

Doszkocs Zsuzsa képei műteremben

A festőművész galériája az alábbi linkre kattintva meglátogatható, képei megvásárolhatóak!
https://www.doszkocs-zsuzsa.hu/