Az új, vagy felújított lakásban mindig lelkesen jövünk-megyünk, itt-ott igazítunk valamit, leülünk, csodáljuk, tán titokban még meg is simogatjuk. Egy új bútor vagy kiegészítő is teljesen fel tud bennünket dobni, „keressük” a lehetőséget, hogy ott lehessünk, láthassuk, használhassuk. Az újításokra pont ezért szükségünk is van, hogy életben tartsuk, frissítsük otthonunkat, és az ott szerzett élményeket, de a szemléletmódunk változtatásával is átélhetünk hasonlóan jóleső érzést. Néha lassítsunk, és használjuk otthonunkat úgy, mintha új lenne.


Olyan sok élmény ér bennünket nap mint nap, hogy szinte rá vagyunk kényszerítve arra, hogy a körülöttünk lévő világ dolgainak csak röviden legyünk képesek örülni. Ha nem figyelünk magunkra, szinte nincs is időnk arra, hogy valami igazán lekösse a figyelmünket, tudatunkat, érzéseinket. Pedig ha elfutunk a szép mellett, akkor igen szegény, kopár és értéktelen életet fogunk élni. Élvezzük ki hosszan azokat a örömöket, melyeket otthon kapunk. Tudjuk megtartani a boldogságot! Ne csak az azonnali elégedettséget érezzük, ha valami újonnan kerül a birtokunkba, vagy új lehetőséget kapunk, hanem tartsuk meg, vigyük át egyik napról a másikra, „használjuk” ezt a kellemes élményt újra és újra! Idézzük fel a szép élményeket, az örömteli pillanatokat, ahányszor csak tudjuk! Ehhez csak arra a gondolatainkra van szükségünk!

Az újdonság élményének tudatos megtartására szükségünk van, mert

•    így nem válnak unalmassá azok a napok, amikor épp nincs lehetőségünk frissíteni otthonunkat és élményeinket,

•    nem fogjuk értéktelennek, feleslegesnek találni azokat a dolgokat, melyek már régebbiek,

•    hálásak tudunk lenni mindenért, ami kényelmessé és szebbé teszi otthonunkat, otthonlétünket,
•    tudatosabb fogyasztókká válunk, nem fogunk felesleges holmikra pénzt költeni,
•    otthonunk építése, alakítása is tudatosabban történhet, hiszen csak akkor fogjuk megváltozatni, ha valóban szükséges egy kis frissítés.


A tudatos jelenlét, az összpontosított figyelem tevékenységeinkben segíthet, hogy hosszabban, tartósabban tudjunk örülni környezetünknek. Bármilyen otthoni cselekvésnél igyekezzünk teljesen ott lenni érzékeinkkel! Lássunk színeket, fényeket! Éljük meg, hogy mi magunk részese vagyunk a térnek! Tartalmasan legyünk otthon!

„Bárhol is vagy, légy ott egész lényeddel!”    (Philip James Elliot)

Laky J. Eszter

 

Forrás: http://www.tutiszoba.hu/terszemle/otthon-pszichologia/356-mintha-uj-lenne