Rég töltöttünk annyi időt otthon, mint az elmúlt hónapokban. Érdemes visszatekinteni az eddigi tapasztalatokra, elidőzni a kérdéssel: vajon mit tanultam ezalatt? Vannak-e értékes tapasztalataim, amelyek által növekedhetek, születtek-e olyan felismeréseim, amelyek segítenek a megújulásban? Az otthon-léttel nem csak a munkánk, családi kapcsolataink, tevékenységeink, hanem otthonunk tere is „más megvilágításba” került. Talán itt az idő, hogy megkérdezzük önmagunktól: Vajon valóban otthon vagyunk-e benne? Hogyan tehetnénk otthonosabbá? Laky J. Eszter írásai segítenek ebben!

 

Megszeretni, megtartani

Azok a baráti, rokoni, szerelmi kapcsolatok működnek megfelelően, ahol a szeretet, az odafigyelés állandó, és a másik fél fontosságát újabb és újabb gesztusokkal erősítjük meg. A folyamatos és kölcsönös megerősítés, a közös pozitív élmények hosszútávon tartják fenn a „jó vele” érzését. A nem táplált kapcsolatok kihűlhetnek, hiszen nem elég „csak” megszerezni, meg is kell őket tartani. Ez minden kapcsolatunkra igaz, még a környezettel (otthonunkkal) való viszonyunkra is.


Kapcsolataink erejét a tartalom határozza meg; az, hogy mit teszünk érte, mit töltünk bele. Ha jól funkcionálnak, akkor kölcsönösek és harmonikusak, adunk is és kapunk is, és ez a megbízható „jelenlét” támogatást jelent a hétköznapjainkban. Jóllétünkhöz nemcsak a személyekkel való pozitív érintkezések szükségesek, hanem az is elengedhetetlen, hogy a minket körülvevő tereket jó közérzettel vegyük birtokba. Jövet-menet sajnos láthatunk olyan területeket, amelyeket nem gondoznak, amelyek látványa rossz érzést kelt bennünk (piszkos aluljárók, elhanyagolt udvarok, romos épületek, szemetes parkok), de a közvetlen környezetünkért, lakóhelyünkért mi vagyunk a felelősek.

A legszebb, legmodernebb, legjobban felszerelt lakás sem fog örökké csak „adni”, ha mi nem szeretgetjük viszont. Bár elsősorban nem a takarításra gondolok, a rendrakás mégis egy jó példa arra, hogyan lehet egy kis befektetett energiával olyan környezetet varázsolni, ami utána feltölt bennünket. Az esztétikus, hozzánk igazodó térben egészen más otthon lenni. Nemcsak használjuk, közlekedünk benne, hanem otthon vagyunk benne. Ha leülünk a kanapéra, begömbölyödünk a kedvenc párnánkhoz, és nem rumlit, hanem egy szép és otthonos környezetet látunk, akkor el fogunk tudni lazulni, ki fogunk tudni kapcsolni. Ellenkező esetben hiába helyezkedünk el, mégsem lesz meg a kívánt pihentető érzés. Kisgyermekes anyaként tisztában vagyok vele, hogy a tennivaló ritkán fogy el, de a megfelelő tárolóeszközökkel, a könnyen tisztán tartható felületekkel azért megvalósítható egy viszonylagos rend. (A saját rendünkről itt írtam, a gyerekszoba rendjéről pedig itt.)

Ha a körülöttünk lévő térben jól érezzük magunkat, akkor többre vagyunk képesek az élet minden területén: szívesebben főzzük meg az ebédet, várjuk a vendégeket, vagy ülünk le csemeténkkel tanulni. A rend alap, de nem csak ettől lesz élvezhetőbb az otthonunk. Ha tudjuk, milyen tárgyak, elrendezés, szín, dekoráció illik hozzánk, és tudatosan alakítjuk ki saját világunkat, akkor örömünk lesz az otthonlétben. Törekedjünk erre, tegyünk érte, megtérül!


Laky J. Eszter