A Kilátás a lelkigondozásra című, csaknem húsz perces videó érdekfeszítő és töprengésre ösztönző gondolatokat tár a nézők elé. Többek között Rosnyai Nóra és Draskóczy Ildikó mentálhigiénés szakemberek szólnak hitükről, munkájukról, valamint ferences szerzetesek, Portik-Lukács Lóránd és Weinrauch Márió vallanak lelkigondozói szolgálatukról.

A rövid történeti visszatekintésből megtudjuk, hogy Kapisztrán Szent János az 1400-as évek közepén Lipcsében prédikált, és beszéde hatására hatvanan jelentkeztek a Ferences rendbe. Harminc jelentkezőt elküldött Nürnbergbe, és az ottani novíciusmagiszternek, Puchelbachnak levelet küldött arról, miként képzeli el a noviciátust. A többi között leírta: „ugyancsak állapítassék meg nekik egy óra mentális imádság, hogy megtanulják megismerni magukat, azért, hogy megtanulják megismerni Istent”.

Vagyis egyértelmű, hogy Istent megismerni csak önmagunkon keresztül lehet. Ahhoz, hogy helyesen gondolkodjunk Istenről, szükség van a helyes önismeretre, énképre – véli Varga Kapisztrán.

Rosnyai Nóra szerint Istennel akkor találkozhatunk, ha magunkkal találkozunk, amihez szükség van arra, hogy rendbe tegyük dolgainkat. Úgy véli: „vannak olyan problémák, amelyek nem férfiember fülébe valók, és azért is jönnek a Kilátóba, mert a szakemberek túlnyomó része nő, és vannak dolgok, amelyeket nők a nőkkel tudnak megbeszélni.”

A mentálhigiénés szakember szerint ahhoz, hogy az egyház igazán élővé válhasson vagy élő maradhasson, nagyon fontos, hogy azokat az embereket is meg tudja szólítani, akik a „küszöbön kívül vannak”, de mégis kötődnek hozzá. A Kilátó missziója, hogy a megszólításban közreműködjön.

Portik-Lukács Lóránd kifejti, a betegséget el lehetne kerülni egyszerű beszélgetéssel, hiszen egészségromboló, ha az ember magába gyűri, elfojtja gondjait. „Ám az felszabadító érzés, ha tudja az ember, van kivel megbeszélni az élet nyomasztó részleteit, és akár a gyógyszerszedés is elkerülhető.”

Weinrauch Márió mély hittel vallja, eszköznek tartja magát Isten kezében, akár mint lelkigondozó vagy pap, és így tud segíteni az embereken.

Draskóczy Ildikó Isten elé viszi mindazokat, akik hozzá fordulnak bajukban, elakadásukban. Úgy érzi, a Kilátó lelkiségének nagyon fontos jellemzője, hogy a bölcsességet Isten adja a szakembereknek.

 

A kilátás a lelkigondozásra című film a Ferences Rendtartomány YouTube weblapján látható:

https://www.youtube.com/watch?v=FF55Bya8VpM

 

Moldoványi Tibor