Megküzdés vár A döntés című könyv minden olvasójára. És aki kézbe veszi a magyar származású Edith Eva Eger pszichológus önéletrajzi írását, számítson arra is, hogy megrendítő élményben lesz része. Visszaemlékezése a holokausztra érzelmekkel teli, ami azonban nem csökkenti hitelességét. Nincs az a történelemkönyv, amelyből ehhez hasonló, megrázó és egyben valós képet nyerhetnénk a náci koncentrációs táborokba hurcolt zsidók szenvedéséről. 

Edith Eva Eger 1944-ben került Auschwitzba, ahol csodával határos módon nem pusztult el, majd a csonttá soványodott foglyokkal együtt SS katonák meneteltették hetekig Mauthausenbe, miközben mindenkit azonnal lelőttek, aki megállt.

„Talán minden élet annak a tanulmányozásával telik, hogy mi az, ami nincs nekünk, de szeretnénk, ha lenne; és hogy mi az, amink van, de nem szeretnénk, hogy legyen. Számos évtizedbe telt, mire felfedeztem, hogy egy másik kérdés felől is közeledhetek az életemhez. Miért maradtam életben? Mihez kezdhetek az élettel, ami adatott nekem?” – veti fel a kérdést a túlélő, aki 1972-ben elnyerte az Év Pszichológiatanára díjat az Egyesült Államokban az El Paso-i egyetemen.

A könyv nemcsak arról ad metszően fájó képet, ami a gyermek Edith Eva Egerrel történt, hanem azt is felfedi, hogyan válik lélektudóssá évtizedekkel a háborút követően. Mindeközben a testi és lelki pokol emlékének terheit hordozva úgy születik újjá, hogy nem tekint magára áldozatként. Így nem meglepő, hogy az amerikai hadsereg és a haditengerészet tanácsadójaként tűrőképességi tréningeket tart és a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében vesz részt. A döntés amellett, hogy felzaklató visszaemlékezés, egyben hallatlanul izgalmas szakmai mű is, amely lélektani esetleírások sorozatán keresztül mutatja be, milyen megküzdések vezetnek el az újrakezdéshez. Mindemellett a bemutatott esetek tükrében – önfeltáró módon – elemzi saját traumáit a szerző.

„…abban szeretnék segíteni az olvasóimnak, hogy felfedezzék, miként szökhetnek meg saját elméjük koncentrációs táborából, és válhatnak azzá az emberré, akinek lenniük kellene. Segíteni szeretnék abban, hogy átéljék, mit jelent megszabadulni a múltjuktól, kudarcaiktól és félelmeiktől, dühüktől és botlásaiktól, megbánásaiktól és feloldatlan fájdalmaiktól – és átélhessék azt a szabadságot, amelyben az életet teljes, gazdag, ünnepi mivoltában élvezhetik” – ír indíttatásáról Edith Eva Eger.

(Edith Eva Eger: A döntés. Libri Kiadó, Budapest, 2018)

Moldoványi Tibor