Gary Chapman, a neves párkapcsolati szakértő egy egész fejezetet szentel könyvében a bocsánatkérésnek.  A 12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt szülők lettünk című kötet nem csak tizenkét témában ad alkalmat a töprengésre, és nem csak szülőknek. A szerző a „Bárcsak tudtam volna… Hogy néha a szülőknek is bocsánatot kell kérniük” fejezetben bevallja, hogy amikor a kiságyban fekvő gyermekeire pillantott, eszébe sem jutott, hogy valaha bocsánatot kell majd kérnie tőlük. Hiszen, szavai szerint: „nem akartam soha semmivel megbántani őket. Szerettem őket születésük pillanatától kezdve. Tudtam, hogy mint apjuk, védelmezni és tanítani fogom őket, imádkozom értük, és mindent megteszek, ami rajtam múlik, hogy boldog életük legyen. Visszagondolva a kezdetekre elismerem, hogy naivitás volt azt hinni, hogy soha nem kell majd bocsánatot kérnem tőlük – hogy tökéletes apa leszek.”

Chapman felveti a kérdést, és rögtön válaszol is rá: „Miért bántjuk meg azokat, akiket a legjobban szeretünk? Mert emberek vagyunk. Mindannyian esendők vagyunk, ahogy a szüleink is azok voltak.”

Erről eszembe jut, hogy nagykamasz koromban, amikor már felnőttnek éreztem magam, borzasztóan megbántottak a szüleim. Vendégekkel vacsoráztunk együtt, mindenki jól érezte magát, amikor édesanyám vagy édesapám egy vicces történetet akart elmesélni, rám nézett, és azt mondta „menj ki, ez nem neked való”. Halálosan megbántódtam, annyira, hogy a konyhában elsírtam magam. Vissza sem akartam menni. Édesanyám kijött értem, és látva romokban heverő önérzetemet, bocsánatot kért. Ő tudott bocsánatot kérni, édesapám nem igazán.

Gary Chapman úgy tartja, vannak jó néhányan, akik soha nem tanulnak meg bocsánatot kérni. Felidéz egy fiatalembert, aki azt mondta: „Apám szerint egy igazi férfi soha nem kér bocsánatot.” Chapman így reagált: „Édesapád minden bizonnyal jó ember volt, de ebben tévedett. Az az igazság, hogy az igazi férfinak meg kell tanulnia bocsánatot kérni, ha jó férj és jó apa akar lenni. És az igazi nőnek is.” Chapman rámutat: a legtöbben a szüleinktől tanulunk bocsánatot kérni – vagy éppen kitérni előle.

A kitérésről eszembe jut a zsidó vicc. Kohn gazember csirkefogónak, hazugnak nevezi Grünt. Jóvátételként arra ítélik, mindenki előtt mondja ki hangosan, hogy Grün egy becsületes ember, és kérjen bocsánatot. Kohn beleegyezik és ezt mondja: Grün egy becsületes ember??!! Már bocsánatot kérek!!!

Chapman korábbi kutató munkájában több ezer embernek két kérdést tett fel: 1. Mit szokott mondani és tenni, amikor bocsánatot kér valakitől? 2. Amikor valaki bocsánatot kér öntől, mit szeretne hallani tőle?

A kapott válaszok öt kategóriát alkottak, ezeket nevezte el a bocsánatkérés öt nyelvének. Véleménye szerint mind az öt kifejezési módot érdemes megtanítani a gyerekeknek.

1.       A sajnálat kifejezése – „Sajnálom.” Ez az egy szó soha nem elég önmagában. Mondjuk el, mit sajnálunk. Soha ne mondjuk azt, hogy „sajnálom, de…”, mert így máris a partnerünket okoljuk a saját viselkedésünkért.

2.       A felelősség vállalása – „Hibáztam, nem kellett volna így viselkednem” vagy „Nincs mentség arra, amit tettem, vállalom érte a felelősséget”. Ahhoz, hogy a gyermek megtanuljon bocsánatot kérni, meg kell tanulnia felelősséget vállalni a viselkedéséért.

3.       A jóvátétel felajánlása – „Hogyan tehetném jóvá a történteket?”

4.       A változás szándékának kifejezése – „Nem helyes, amit tettem, és nem akarom újra elkövetni.” Vannak, akiket a változás szándéka győz meg a bocsánatkérés őszinteségéről.

5.       A megbocsátás kérése – „Meg tudsz nekem bocsátani?” Némelyek számára ezek a mondatok fejezik ki, hogy értékesnek tartjuk a velük való kapcsolatunkat. Felismertük, hogy megbántottuk őket, de őszintén reméljük, hogy megbocsátanak, és továbbra is barátok lehetünk.

Chapman tanácsát – nemcsak szülőként – érdemes komolyan vennünk: „A bocsánatkérés és megbocsátás nélkülözhetetlen a jó kapcsolat fenntartásához.”

És ha az e sorokat olvasó a bocsánatkéréssel kapcsolatban már mindent tud, és elpazarolt időnek érzi, hogy elolvasta a fentieket, akkor hajlandó vagyok mindenki előtt bocsánatot kérni:

Az olvasó mindennel tisztában van??!! Már bocsánatot kérek!!!

Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni, mielőtt szülők lettünk. Harmat Kiadó, 2017

Moldoványi Tibor