Hollywood döntéshozói osztogatják a díjakat az öncélúan erőszakos filmeknek, ízlésromboló giccseknek. A nagy számok valószínűsége alapján néha telibe talál a zsűri, és olyan ALKOTÁS kapja az Oscart, amely megérdemli a felsőfokú jelzőt.

Ilyen kivétel a Fel (Up) című animációs film. Három generáció – nagyszülő, papa, mama, gyerekek – nézheti szájtátva a mesebeli történetet. Teljes megértéséhez, az alkotók többszólamú üzenete megfejtéséhez nem elég felhőtlenül mozizni. Gondolkodni kell, sőt érdemes. Egy kicsit töprengeni azon, amit a szereplők egymásnak mondanak. Az elhangzottakra figyelni nem egyszerű, mert a magával ragadó történet elemei – helyzetkomikumok, zenei és képi utalások – külön-külön is foglyul ejtenek, megdobogtatják szívünket. Meghatják a nagyszülőket, magukkal ragadják a szülőket és a gyerekeket. Ezért is mondhatjuk a Felről, hogy családi mozi.

Eljut-e az alkotó minden üzenete az eltérő korú közönséghez? Jól járna a néző, ha „író-olvasó” találkozón beszélhetné meg, hogy mit látott. Olyan különleges filmelemzés lenne ideális, amelyen részt vesz a kritikus mellett pszichológus és környezetvédő is.

A WebNővér e havi témája a boldogság és ellenpárja, a boldogtalanság egyaránt jellemzi a főszereplőket, az öreg Fredricksent és a kiscserkész Russelt.

A film címe utal a kalandok kezdetére: léggömbök tízezrei emelik magasba Fredricksent házával együtt.  Előzmény, hogy az egyedül élő, zsémbes öregember betegségekkel terhes, monoton hétköznapjait zavarja meg a magányos kisfiú. Russel idegesítő birkatürelemmel akar segíteni Fredricksenen, aki viszont türelmetlenül próbálja elzavarni őt. A kisfiú segíteni akarása nem önzetlen. Jelvény jár a jócselekedetért a cserkészörsben.

A kalandok előzményének előzménye, hogy Fredricksen boldogtalanságában és mély gyászában elzárkózik a világtól. Elvesztette feleségét, aki gyerekkori játszópajtása volt, együtt lelkesedtek a léghajón utazó felfedezőért. (Megrázó, a némafilmek hangulatát idéző négyperces képsor eleveníti meg az ifjú házas Fredricksen és kedvese történetét: https://www.youtube.com/watch?v=5KL7js6mnuo )

Az öregembert fenyegető világ veszi körül: felhőkarcolókat építenek otthona mellett. Itt már nincs helye barátságos házának. Fredricksen útban van, menekülésre kényszerül. Potyautasként csatlakozik hozzá Russel.

Meg sem állnak Dél-Amerika dzsungeléig, az elhagyatott vízesésig, ahol csodás találkozások és rendkívüli izgalmak várnak rájuk. És még valami, a legnagyobb csoda: lélekben is egymásra találnak.

A Pixar produkcó rendezője Pete Docter, akinek nevéhez fűződik a Nemo nyomában és a Szörny Rt., társrendező Bob Peterson. Zeneszerző Michael Giacchino.

Moldoványi Tibor