Minden problémának, nehézségnek két fogantyúja van. Megfoghatod a félelem fogantyújával vagy a remény fogantyújával.
Az igazság szabaddá tesz… de először szenvedni kell érte.

Nyessed meg, ritkítsd meg, tisztítsd meg gondosan és gyakran, hogy jó és bőséges termést hozzon!
Tisztítsd meg szándékodat, ne a pillanatnyi elvárások és szükségletek vezessenek!
- Akkor tudsz segíteni, rendelkezésére állni másoknak, ha béke van a szívedben. Ennek érdekében felelősséget kell vállalnod életed rendezéséért, ami mindenekelőtt annyit jelent, hogy tisztázod a prioritásaid, és előre meghatározott korlátok között vállalsz segítői szerepet. Ha a segítő foglalkozás során túlléped ezeket a korlátokat és túlteljesítesz, szükséged van arra, hogy „megtisztítsd” szándékaidat, mert valószínű pillanatnyi elvárások és szükségletek vezetnek a segítésben. Lehetséges, hogy helytelen aggódásból teszed azt, nem igazi kedvesség és törődés vezet.
- Ha cselekedeteidet, tevékenységedet nem előzi meg igazi megfontolt megkülönböztetés, könnyen túlzott elvárások miatt teszel valamit, vagy pillanatnyilag felismert szükségletek szerint. Így cselekedeted nem biztos, hogy valóban mások javára válik. Ez onnan ismerhető fel, hogy minél többet teszel valakiért, ő annál elégedetlenebb lesz, magadat pedig elmarasztalod, hogy nem segítesz eléggé.
- Világosan kell látnod, hogy mi a feladatod, küldetésed. Legyen minden cselekedeted és tevékenységed ennek megfelelő, és látnod kell, hogy amit teszel, valóban javára szolgál annak, akinek érdekében teszed. Nem elegendő az a szándék, hogy „kötelességedet”, vagy valami „jót” tegyél. Soha nem engedheted meg, hogy valaki manipuláljon vagy kényszerítsen.
- „A megnyesés, ritkítás, tisztogatás” nem csak külső cselekedetekre vonatkozik. Fontos, hogy bensőleg is megtisztulj, leegyszerűsítsd életedet. Tanuld meg kellő távolságból nézni magad. Vizsgáld felül, milyen szándékkal teszed ezt vagy azt, milyen félelmek vezetnek, milyen elvárásoknak akarsz megfelelni, milyen berögzött szokások határozzák meg cselekedeteidet. Életed rendezéséhez, valódi szándékaid felismeréséhez külső segítség is szükséges: lelkivezetés, szupervízió, közösségi megfontolt megkülönböztetés, rendszeres imaélet.
- Kellő távolságból nézni magadat nem könnyű. Lehet, félsz attól, hogy mások hogyan viszonyulnak hozzád. Az is lehet, hogy nem mersz igazán szembenézni azzal, hogy milyen szándékkal teszed mindazt, amit teszel, félsz rádöbbenni arra, hogy talán nem is vagy olyan önzetlen.
- Valójában akkor tudsz igazán segítségére lenni másoknak, ha „megtisztítod, visszanyesed, rendezed” szándékaidat, motívumaidat, elvárásaidat, azt, hogy mit, mikor és hogyan teszel. Ezáltal világosan látod, mi történik benned és körülötted. Lehet, hogy mások elvárásait is „vissza kell nyesned, meg kell ritkítanod és meg kell tisztítanod életüket”. Ha erre képes vagy, sokkal szebb lesz azok élete is, akik fontosak számodra, és a magad is sokkal boldogabb leszel. Olyanná válik életed, mint egy szépen megtisztított, virágzó gyümölcsfa, tele reménnyel, hogy sok gyümölcsöt fog teremni.
- Ez a tisztogatás, visszanyesés, ritkítás különösen akkor szükséges, ha azt érzed, hogy noha mindent igyekszel megtenni, talán még többet is, mint azelőtt, ennek ellenére kevésbé érzel megelégedést azzal kapcsolatban, amit teszel. Kérd Istentől az erőt, a bátorságot, és kezdj szembenézni igazi szándékaiddal, előbb utóbb meglátod, milyen nagy segítség ez magad és mások számára.

Forrás: http://www.google.hu/urlsa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fmariabesnyo.vaciegyhazmegye.hu%2Fdoc%2Flelkitaplalek%2Flepesek.rtf&ei=2qgIVdP4OoHeUI6IgNAF&usg=AFQjCNFoe5ede6JQMDxAIUAFYXgKSRYX4g&bvm=bv.88198703,d.d24