A depresszióból kivezető első lépések közül is a könnyebbeket érdemes először megtenni, és az egészséges életmódra törekvés egyike ezeknek.

Semmit sem könnyű megtenni, ami a depresszióból való kilábaláshoz szükséges, mégis a viszonylag könnyebb lépések egyike, hogy elhatározzuk: ezentúl jobban figyelünk az egészségünkre. Nem szükséges drasztikus változtatásokat véghezvinnünk. Összességében az apró dolgok is segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

• Csökkentsük az egészségtelen zsírok bevitelét, amelyeket a gyorséttermi ételek nagyarányban tartalmaznak, és készítsünk inkább egyszerű ételeket otthon, például főtt krumplit, babot, tükörtojást.
• A gyümölcs- és zöldségfogyasztás az étrend javításának egyik nagyon egyszerű módja, ahogyan az is, ha jó minőségű kenyeret veszünk, és inkább halkonzervet eszünk, mint olajban sült rántott halrudat sült krumplival.
• Csökkentsük a sóbevitelt, valamint a zsíros húsok és sajtok fogyasztását, mert ezzel a magas vérnyomás veszélye is csökken. (A depresszió rendkívül stresszes állapot, így emeli a vérnyomást, ez pedig könnyen szívrohamhoz vezethet.)

Könnyed testmozgás

Amikor úgy érezzük, hogy beleragadtunk a mocsárba, talán kimerül a testmozgásunk abban, hogy éppen csak kivánszorgunk a fürdőszobába. De miután elindultunk a gyógyulás útján, egy kicsivel több testmozgás segíthet abban, hogy csakugyan érezzük: kifelé tartunk a depresszióból.
Mielőtt elkezdenénk kocogni, vagy más aktív testedzésbe fognánk, konzultáljunk az orvosunkkal, különösen, ha súlyfelesleggel küzdünk! Egy-egy gyorsabb tempójú séta is megteszi a hatását. Zsírégető, könnyű és kötetlen mozgásforma, amely felszabadítja a testben a „boldogsághormonokat” (az úgynevezett endorfint). Kezdjük tíz perccel, majd növeljük sétáink hosszát egészen fél óráig! Heti háromszori sétával már jelentős javulást fogunk tapasztalni a közérzetünkben.

Mások mondták
El sem hiszem, mennyire megváltoztam, amióta mindennap járok egyet! Azt hittem, a lassú sétához sincs erőm, de egy-egy gyorsabb gyaloglás után furcsa módon kevésbé érzem fáradtnak magam, és feltöltődöm energiával. Ráadásul a hangulatom is sokat javult. Hála Istennek!
Ben

Amit még a depresszióról tudni kell
Az egészségesebb étkezés javít a hangulatunkon, ha pedig olyan tevékenységet végzünk, amelyben örömünket leljük, erősödik az immunrendszerünk, és boldogsághormonok szabadulnak fel a testünkben.

Másszunk ki belőle!

1. „Ragadjuk meg az alkalmat!” – ez az egyik legfontosabb kezdőlépés a depresszióból való szabadulás útján. Ha pozitív gondolatunk támad, ragadjuk meg, és cselekedjünk aszerint! Minél többet gyakoroljuk, annál jobban fog menni.
2. Ne legyünk elégedetlenek! Ha túl sokat akarunk egyszerre, könnyen megeshet, hogy visszazuhanunk az ágyba, és újra elhagyjuk magunkat.
3. Van egy másik eszköze is a kedélyjavító boldogsághormonok felszabadításának, amely könnyebb a testedzésnél, ez pedig a nevetés. Nekem több kedvelt eszközöm is van arra, hogy megnevettessem magam, amikor padlón vagyok, például a következők: humoros könyvek, internetes videók furcsa dolgokat művelő állatokról, vicces házi felvételek. Egy kiadós nevetés után igazán jól szoktam érezni magam.
4. A lélektan szerint még a mosolygás is csökkenti a stresszhormonok szintjét, úgyhogy mosolyogjunk mindenkire, akivel találkozunk!
5. Ha szakad kint az eső, és nem alkalmas az idő a sétára, kapcsoljunk be valamilyen zenét, és táncoljunk! Senki sem lát minket, úgyhogy tomboljunk nyugodtan, mintha életünk legjobb rockkoncertjén lennénk. Kiabáljunk, sikítsunk, és engedjük ki a feszültséget!
6. Hallgassuk például Csajkovszkij „1812” nyitányát, képzeljük magunkat a dobos helyébe – és süssük el az orosz ágyúkat! Az önfeledt, gyermeki játéktól elszáll a rosszkedv.

Becsüljük többre magunkat!

1. Olyan döntéseket hozzunk, amelyek elősegítik az egészségünket – ha jót akarunk magunknak, ezzel kell kezdenünk.
2. A depresszió hátterében szinte biztosan ott húzódik az alacsony önértékelés. Figyelje meg,
hogy mennyire hajlamos leértékelni önmagát, és gondolja át minden fejezet végén az önbecsüléssel kapcsolatban leírtakat!
3. Ha gratulál magának a mai napon elért eredményekhez – például ahhoz, hogy sikerült végigolvasnia ezt a fejezetet –, azzal máris komoly előrelépést tett a depresszióból kivezető úton.
þ Semmi gond!
Úgy érzi, hogy nem sok mindenre futja az erejéből? Semmi gond! Mindenekelőtt kezdjen el kevésbé szigorúan bánni önmagával – legyen ez az első lépés!
Ne feledje: az önostorozás minden formája szigorúan tilos!

- folytatjuk -

Forrás: Sue Atkinson: Kiút a depresszióból. Harmat Kiadó, Budapest, 2014., 23-27.o.