Az anya megszülte gyermekét, akit húsz évvel később a nagyapa hozott világra. Pontosabban: visszahozta a világba. Mert a gyermek, aki fiatalemberré nőtt, autóbalesetben elvesztette emlékezetét – és szüleit. Visszahozni itt azt jelenti, hogy az unoka megtalálja önmagát: ki ő, kik voltak a szülei, mik a gyökerei. És amikor már mindenre emlékszik, eldöntse merre tart.

A nagyapa, Bai Dan (Pedrag Miki Manojloviƈ) a kocka mestere, az ostábla királya. A nagymama cukor függő, ha véletlenül lehet kapni valamelyik boltban, akkor kilószámra veszi, arcán üdvözült mosollyal. A sok kudarcos vásárlási kísérlet után – 1975-ben vagyunk, Bulgáriában – végre vásárol két zacskóval, és éppen jókor, mert süteménnyel ünnepelhetik az unoka világra jöttét. Csodálkozik is a nagyapa, megkérdezi, honnan van. „Fidel Castro küldte Kubából” – mondja boldogan a nagymama, amire a nagypapa ironikus mosollyal jegyzi meg: „a világ nagy és a megváltás a sarkon túl leselkedik rád”. Majd felemeli poharát, és koccint az újszülött Alexanderre. Az epizód bevezeti a különböző idősíkokban játszódó történetet, árnyalt képet adva szocializmusról, a hétköznapi megaláztatásokról, és az ostábla-játékba menekülő egyszerű emberekről.

Ám Alexander szülei nem elégszenek meg a játékasztal valóságot feledtető időtöltésével. Disszidálnak a megaláztatások és a kommunista diktatúra megfélemlítései elől. A megszökött család azonban boldogtalan. Tragédiájuk egy német autópályán következik be, a roncsból már csak Alexander kerül ki élve. Érte megy el a nagyapa, és terápiás célból úgy dönt, a több ezer kilométert tandem biciklin teszik meg hazafelé, Bulgáriába.

A hosszú úton apránként kerülnek elő az emlékek, miközben Alexander úgy talál önmagára, hogy nagyapja embert farag belőle.

A világ nagy és a megváltás a sarkon túl leselkedik rád – bolgár-német-szlovén-magyar filmdráma, 2008, rendezte: Stephan Komandarev.

https://film.indavideo.hu/video/f_a_vilag_nagy_es_a_megvaltas_a_sarkon_tul_olalkodik

Moldoványi Tibor