Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

A mai katekézis témája a reményre nevelés. Ezért tegezve fogom elmondani, elképzelve, ahogy egy nevelő, egy apa beszél egy fiatalhoz, vagy bárkihez, aki nyitott a befogadásra.

Figyelj: ott, ahová Isten helyezett téged, remélj, mindig remélj!

Ne add meg magad az éjszakának: ne felejtsd, hogy az első legyőzendő ellenség nem rajtad kívül, hanem benned van! Ezért ne adj teret a keserű, sötét gondolatoknak! Ez a világ az első csoda, amit Isten tett, és Isten a mi kezünkbe adta újabb csodák megvalósulásának kegyelmét. Hit és remény kéz a kézben járnak. Higgy a legmélyebb és legszebb igazságok létezésében! Bízz a teremtő Istenben, a Szentlélekben, aki mindent a jó felé irányít; bízz Krisztus ölelésében, aki minden embert vár földi élete végén, hidd, hogy ő vár téged! A világ olyan emberek tekintetének köszönhetően halad előre, akik rést nyitottak, akik hidat emeltek, akik álmodtak és hittek, még ha kigúnyolták is őket.

Ne gondold, hogy küzdelmed, melyet idelenn folytatsz, hasztalan! Életünk végén nem kudarc vár minket: az abszolútum magva kikelőben van bennünk. Isten nem okoz csalódást: ha reményt ébresztett szívünkben, akkor nem akarja kioltani azt állandó frusztrációkkal. Minden azért születik, hogy örök tavaszba virágozzon bele. Isten is azért teremtett minket, hogy virágozzunk. Eszembe jut a párbeszéd: a tölgyfa megkérte a mandulafát: „Beszélj nekem Istenről!” Erre a mandulafa virágba borult.

Bárhol is vagy, építs! Ha padlón vagy, kelj fel! Sose maradj elesve, kelj fel, hagyd, hogy talpra állítsanak! Ha ülsz, indulj útnak! Ha az unalom megbénít, űzd el jótettekkel! Ha üresnek és kedvtelennek érzed magad, kérd a Szentlelket, hogy töltse be újra ürességed!

Béketeremtő légy az emberek között, és ne hallgass a gyűlöletet és megoszlást keltők szavára! Ne hallgass ilyenekre! Az emberek, bármennyire különbözzenek is egymástól, együttélésre teremtettek. Ha nézeteltérés támad, légy türelemmel: egy napon rájössz majd, hogy mindenki letéteményese egy igazságdarabnak.

Szeresd az embereket! Szeresd külön mindegyiket! Tiszteld mindenki életútját, lett légyen egyenes vagy görbe, mindenkinek megvan a maga elmesélendő élettörténete. Nekünk is, valamennyiünknek megvan az elmesélendő élettörténete. A világra születő minden gyermek olyan élet ígérete, amely újfent erősebbnek bizonyul a halálnál. Minden felébredő szeretet olyan átalakító erő, amely a boldogság után áhítozik.

forrás: https://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-ha-hibazol-kelj-fel-nincs-emberibb-mint-hibakat-elkovetni