Hozzávalók (1 fő részére):

Gomba                                   20 g

Sárgarépa                    20 g

Karfiol                        20 g

Petrezselyem gyökér  20 g

Zeller                          10 g

Margarin                     15+3 g

Keményítő                  15 g

Tej                              20 g

Tojás                           ¼ db

Olaj                             5 g

Főző lé                        50 ml

Petrezselyemzöld, só, őrölt fehér bors.                    

 

Elkészítés:

A sárgarépát, a gyökeret, a zellert apró kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, és az alapanyagokat enyhén sós vízben megfőzzük. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, kevés olajon a petrezselyemzöld felével és kevés sóval puhára pároljuk.

A margarint felolvasztjuk, beletesszük a keményítőt, és habzásig hevítjük. Felöntjük tejjel. A szükséges mennyiség felét a főtt zöldségek levével pótoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját. Sóval, szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük.

A zöldségféléket jól lecsurgatjuk, a karfiolt kissé összetörjük és a gombával együtt az összes zöldségfélét a besamelbe keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét. A pudingformát margarinnal kikenjük, liszttel meghintjük, majd a masszánkat a formába öntjük. Ha pudingot készítünk, akkor egy nagyobb edénybe hideg vizet öntünk, ebbe állítjuk a pudingformát és fedő alatt, - ami alá selyempapírt tettünk, hogy a pára ne csöpögjön vissza a pudingba – lassú tűzön jól kigőzöljük. Ha felfújtat készítünk, akkor vízgőz helyett sütőben sütjük.

 

Energia: 289 kcal        Fehérje: 4,4 g              Zsír: 20,9 g     Szénhidrát: 18,8 g